Restauracja Menu

Hotel Ognisty Ptak*** słynie nie tylko z wyjątkowej atmosfery i atrakcji, ale również z doskonałej kuchni. Niepowtarzalna w swoim klimacie i wystroju restauracja z tarasem z widokiem na jezioro serwuje dania kuchni europejskiej, polskiej oraz specjały kuchni mazurskiej. Wieloletnie doświadczenie Szefa Kuchni skutkuje najwyższą jakością i satysfakcją naszych Gości.

PRZYSTAWKI / APPETIZERS

ZIMNE/COLD

Śledź w marynacie octowej z nowalijkowym  twarogiem szczypiorkowym i grzanką 18 zł

Herring in the vinegary pickle served with  spring vegetable cottage and a toast

Łosoś gravlax, marynowany w soli morskiej i burakach podany na roszponce z oliwą 22 zł

Gravlax salmon, pickled in the sea salt and beetroots served on the valerianella with citrusy oil and a toast

CIEPŁE/HOT

Tarte ziemniaki z aromatycznym wędzonym kurczakiem, warzywami oraz sosem
czosnkowo–szpinakowym 17 zł

Grated potatoes served with fragrant and smoked chicken, vegetables and spinach and garlic sauce

Panierowany ser z sałatką owocowo–warzywną z dodatkiem sosu vinegrette 20 zł

Breaded cheese served with fruit and vegetable salad with vinaigrette


ZUPY / SOUP

Zupa z młodych buraków i botwiny z wyspą ziemniaczaną i koprem 9 zł

Whole beetroot soup served with potato island and dill

Zupa porowo-ogórkowa z makaronem ziołowo-naleśnikowym 10 zł

Leek and cucumber soup served with herby and pancake noodles

Krupnik z perłową kaszą jęczmienną i bekonem 12 zł

Barley soup served with barley groats and bacon


DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSE

Filet indyka w towarzystwie warzyw i sosu z kwaśnej śmietany serwowany
z ziemniakami w ziołach* 26 zł

Turkey fillet served with vegetable and sour cream sauce with potatoes in herbs

Hamburger w bułce sezamowej  z filetem drobiowym, bekonem i ogórkiem kiszonym* 27 zł

Hamburger in sesame roll served with pork fillet, bacon and pickled cucumber

Sznycelki wieprzowe w orientalnej panierce w towarzystwie opiekanych ziemniaków
z wiosenną ziołową okrasą*  28 zł

Pork schnitzels in oriental coating served with roast potatoes and spring herby grease

Mazurski filet z pstrąga w towarzystwie duszonych warzyw i łódeczek ziemniaczanych* 29 zł

Masurian trout fillet served with stewed vegetables and potato boats

Żeberka duszone w sosie owocowo–ziołowym serwowane z kaszotto z warzywami i pieczarkami* 32 zł

Braised ribs in fruity and herby served with kaszotto (dish  made of buckwheat groats, mushrooms and vegetables)

*do każdego dania głównego dołączana jest surówka/ each dish is served with salad


SAŁATKI / SAlADS

Witaminowo-żelazowa kompozycja wiosenna będąca połączeniem delikatnych liści szpinaku, soczystych pomidorów, kostek ogórka oraz marynowanego sera feta z vinegrettem owocowo-ziołowym* 20 zł

Spring composition full of vitamins and iron which consists of fragile spinach leaves, juicy tomatoes, cubes of cucumber  and pickled feta cheese served with fruity and herby vinaigrette

Kruche sałaty z rucolą , marynowanymi rzodkiewkami i marchewką w towarzystwie kurczaka w panierce i oliwy ziołowej** 22 zł
Fragile lettuces served with rocket, pickled radish and carrot with breaded chicken and herby oil
 
*Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą dzięki

zawartości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy.

**Rucola zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, C
i K niż ta sama ilość sałaty lodowej. Wszystko to powoduje, że warto spożywać ją

dla zwiększenia odporności, zapobiegania anemii i osłabieniu.


MAKARONY / PASTA

Spaghetti warzywne z bazylią, cukinią oraz sokiem z pomidorów 24 zł

Vegetable spaghetti served with basil, zucchini  and tomato juice

Tagiatelle szpinakowe z pieczonymi warzywami, kurczakiem i sosem śmietanowym 26 zł

Spinach tagliatelle served with roast vegetables, chicken and cream sauce

Tagiatelle pomidorowe z pieczarkami i krewetkami oraz pesto ziołowym 28 zł

Tomato tagliatelle served with mushrooms, shrimps and pesto


WIOSENNE KOKTAJLE / SPRING COCTAILS

Koktajl pietruszkowo-cytrynowy z jabłkiem, bananem i zielonym ogórkiem (250ml) 12 zł

Parsley and lemon cocktail served with apple, banana and cucumber

Koktajl marchewkowy z jabłkiem i odrobiną imbiru (250ml) 12 zł

Carrot cocktail served with apple and a little ginger

Koktajl na jogurcie naturalnym z nasionami chia i owocami (250ml) 12 zł

Cocktail on the basis of natural yoghurt served with Salvia hispanica (Chia) and fruit

*Koktajle warzywno-owocowe to idealny suplement diety bogaty w witaminy i sole mineralne. Owoce i warzywa wspomagają przemianę materii oraz zawierają dużo błonnika. Koktajle dodają energii dlatego są świetne na drugie śniadanie i szczególnie polecane tym, którzy aktywnie spędzają czas.


WSPOMNIENIA Z DZIECIĘCYCH LAT / MEMORIES FROM CHLIDLIKE YEARS

Jajka sadzone podane z ziemniakami z koperkiem, ogórkiem z mazurską śmietaną i szklanką kefiru ze szczypiorkiem 16 zł

Fried eggs served with dill potatoes, cucumber with Masurian  cream and a glass of kefir with chive

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym przekładane ogórkiem małosolnym 16 zł

Potato cutlets served with mushroom sauce and low-salt cucumber

Schabowy z dzieciństwa… nasza pyszna panierowana mortadela podana z ziemniakami z wody 16 zł

Chop from childhood – our delicious breaded mortadella served with boiled potatoes

COŚ NA SŁODKO/ SOMETHING SWEET…

Ryż na ciepło z jabłkami, śmietaną i cynamonem 10 zł

Hot rice served with apples, cream and cinnamon


DANIA DLA NAJMŁODSZYCH / DISHES FOR THE YOUNGEST GUESTS

Zupa czerwonego Ninjago - Zupa pomidorowa z ryżem 10 zł

Soup of Red Ninjago – Tomato soup served with rice              

Zupka Pszczółki Mai - Rosół z makaronem 10 zł

Maya Bee Soup – Chicken Soup served with noodles

Chiken Strażaka Sama - Kotleciki drobiowe z frytkami i surówką 19 zł

Chicken of Fire fighter Sam – Chicken chops served with chips and salad

Smakołyk myszki Miki - Naleśniki z twarożkiem i owocami – 2szt 14 zł

Tidbit of Mickey Mouse – Pancakes served with cottage cheese and fruit

Pyszności Olafa-Puchar lodowy z owocami 12 zł

Olaf’s Goodies – Ice cream cup served with fruit


DESERY

Różowy sernik z owocami 12 zł

Pink cheesecake served with cranberry and fruit

Gofry z bitą śmietaną i posypką owocową 14 zł

Waffles served with whipped cream and fruity hundreds and thousands

Torcik bezowy z musem śmietankowym i oliwą cytrusową 16 zł

Small meringue cake served with creamy mousse and citrusy oil

Lody śmietankowe z adwokatem 19 zł

Dairy ice cream served with egg flip


Serdecznie zapraszamy codziennie w godzinach 14:00-21:00

Rezerwacja stolików
Hotel Ognisty Ptak ***ul. Sztynorcka 6, Ogonki, 11-600 Węgorzewo
Tel. 87 / 427 28 79 lub 667 507 000

 

Przyjazd

21

Czerwca

Wyjazd

25

Czerwca